Eskaderseglingen 2020


Tre jakter samlades Söndagen den 12 Juli på Härsö, detta coronadrabbade år 2020, för den sedvanliga eskadern mot Trosa. Först på plats var Lyst, Lasse Nordlunds SK30 Sport (tillägget Sport är för den riggen som satt på är något större än regelriggen). Ombord huserade Nordlund själv och undertecknad som mönstrat på för tio dagars segling. Nästa i tur var SK30 Deidre med SSKFs mångårige ordförande Hasse Samuelsson vid både roder och i byssan. Senare, när vädret var fint igen, kom M22 Gun inglidande med sin engagerade kapten Erik Persson. Efter sedvanlig förbrödring somnade vi sött i våra respektive kajutor.

Måndagen randades och väderutsikterna kollades; fint väder och lagom nordvästliga vindar så på skepparmötet beslutade vi att segla till Brunskär utanför Nämndö. Under skepparmötet fick jag en inbjudan från en väninna på Norra Lövskäret – knappt fyra Nm bort – att stanna på en fika på vägen. Erbjudandet antogs och vid tolvtiden la vi till med alla tre båtarna vid Karins brygga. Vi fick fika och nybakat och umgicks ett par timmar. Därefter satte vi segel igen och nu hade vinden vridit så vi fick kryss över Jungfrufjärden och sedan sträckbog upp mot Brunskär. Eskadern lade sedan till på en egen klippa och njöt av den ljumma kvällens solnedgång.

Tisdag morgon skulle vi gå till Guns Livs på Nämdö för att bunkra och sedan var den stora frågan vart vi skulle ställa kosan därefter. Jag fick en idé och ringde till Vindalsös scoutanläggning där goda vänner skötte om anläggningen under deras semester och visst fick vi ligga vid bryggan. Toppen, då var saken klar! Vi lättade och seglade in till Nämdö där vi bunkrade och passade på att besöka krogen för en välsmakande lunch. Avgång mot Vindalsö efter en glass som dessert och så seglade vi upp mot Bullerö, vidare över Gråskärsfjärden och sedan angjorde vi Vindalsö från sydost. Rödnäbba med Yvonne och Nisse Fergell anlände en stund efter oss och så var eskadern utökad till fyra båtar och sex personer.

På onsdagen gjorde vi en rundvandring på ön. Sedan blev det sillunch på stranden med nya rövarhistorier och en och annan visa…

Torsdagen seglade vi åt olika håll då vi hade andra äventyr som lockade och så ser vi fram mot en ny avslappnande eskader 2021!

Vid pennan
Tor Hedvall
t.f. Eskaderchef

image_printSkrivut

Om Bosse

Belåten ägare av en Laurinkoster
Det här inlägget postades i Eskadersegling. Bokmärk permalänken.