Eskadersegling

Trosa gasthamn

Eskaderseglingen 2019

Vi samlades som vanligt på Härsö: Lars Nordlund med Lyst, Tor med Ninni, Maggan med Sofie, Inger med Vindhäxan, Hasse och Gurkan med Deidre, Christian med LeMona, Fergells med Rödnäbba och Erik med Gun. Det blev en trevlig kväll på bryggan med mycket snack och skratt!

Måndag morgon var det skepparmöte klockan 9 och efter en del parlamenterande så beslutade vi oss för Munkholmen, öster om Björnö, hela 5,5 Nm från Härsö. Vid ett-tiden kastade sig ovädret över oss, några var redan på plats, andra anslöt under piskande regn och västliga kulingbyar.

Eskaderrådet sammanträdde tisdag morgon klockan 9 och nu beslutade vi oss för att korsa den stora Nämdöfjärden till Grönskärsfjärden, ett svindlande avstånd på cirka sju Nm.

Nytt skepparmöte på onsdagsmorgonen då vi beslutade att detta var ett utmärkt ställe för sillunch! Under kvällen fick vi larm från Lilla Skratten att en av bryggorna hade lossnat från sina fästen och låg i vinkel mot vad den skulle.

Efter torsdagens skepparmöte blev vi tre som seglade till Skratten för att hjälpa till med bryggorna men det är en helt annan historia! Årets Gäddiseskader går nog till historien som den kortaste någonsin!

Eskaderseglingen 2018

Söndag 15:e juli och samling på Härsö: Tor i Ninni, Stene i Artemis II, Göran i Charlotta och Christian i Le Mona.

Måndag morgon hade vi skepparmöte och många förslag på första hamn, efter lite parlamenterande beslöt vi oss för att segla söderut till Brunnsviken på södra Ornö. Där finns ett litet varv där vi dels kunde tanka vatten och dels få landström till kylskåpen. Där anslöt Yvonne och Nils i Rödnäbba.

Vid skepparmötet på tisdagen beslutade vi oss för att gå till Sadelöga. Där samlades vi på en klippa och umgicks långt in på småtimmarna i den ljumma kvällen, mycket sol och bad blev det.

Onsdagen var dedikerad till sillunchen. Ytterligare två båtar anslöt, Leif i Irmelin och Christian och Pia i After Ski.

På torsdagens skepparmöte beslutade vi att det var dags att dra oss inåt civilisationen igen, så vi seglade till Napoleonviken på Ägnö.

På fredagen upplöstes eskadern. Därmed var årets eskader avslutad och den kommer nog att gå till historien som den soligaste och varmaste hittills!

Eskaderseglingen 2017

Eskadern samlas den 16 juli för ett seriöst försök att uppnå Trosa, återigen med Tor Hedvall i Ninni som centrum.

Eskaderseglingen 2016

Vi som aldrig kommer till Trosa samlades runt Tor Hedvall på Härsö under söndagen den 17:e juli. På kvällen organiserades eskadern: Färden gick till Vildgrytan på Vindalsö, Västra Torsviken på Gällnö och vidare till Lådna med planerad natthamn i viken Norrgårdsön/Tjockholmen …

Eskaderseglingen 2015

Även i år bryter eskaderseglingen ut den 13:e juli. Som vanligt gäller samling för uppladdning och målsättning på Härsö. Eftersom inte heller eskadern 2014 nådde riktigt ända fram till Trosa är det kanske dags att sätta ett lämpligare mål? Med tanke på uppnådda natthamnar genom åren förefaller Ängskärseskadern vara ett gott val … glöm inte att ta med sill till den obligatoriska sillunchen. Väl mött!

Eskaderseglingen 2014

… förväntas genomföras den 13-18 juli. Samling på Härsö men målet för eskadern är ännu inte helt klart, en tanke är att den skulle kunna hinna ända till Trosa på den utmätta tiden. Packa med sillen till sillunchen. Väl mött!

Eskaderseglingen 2013

Som vanligt träffades vi på Härsö under söndagen den 14:e juli för avfärd dagen därpå. Med sikte på Trosa seglade Gäddiseskadern stolt ut från Härsö, via natthamnarna Grisselholmen och Ängskär till Paradiset, och nådde därmed inte riktigt ända fram. Det skulle till och med kunna tyckas att startpunkten Härsö var den natthamn som låg närmast Trosa … ett nytt försök planeras till nästa år!

Eskaderseglingen 2012

Gäddiseskadern “Hit-och-dit” pågick i år under vecka 28, en vecka tidigare än normalt. Detta för att inte krocka med jubileumsseglingarna för OS1912 och Europas största träbåtsfestival i Nynäshamn vecka 29, som beräknades dra intresserade från Gäddis. Vi samlades på Härsö söndagen 8 juli, 12 förväntansfulla seglare i 7 båtar, Yvonne och Nisse i Vinga, Göran i Charlotta, Lena och Stene i Sally, Rune i Rödnäbba, Erik i Gun, Margareta och vovven Nemo i Sofie och Lena, Britta, Björne och Janne i Vindöga. På måndagen avseglade vi så och fick en frisk solig slör till Björnö, Skärgårdsstiftelsens fina reservat på Ingarö, där nu också Lasse Salomonsson i Mathilda anslöt. Där blev vi kvar till onsdag, främst pga den friska vinden som var lite för mycket framför allt för dem som var ensamma i båtarna. Vi blev nu istället guidade runt av vår ciceron och skärgårdskännare Rune som tycks ha varit på de flesta ställen och besitter stora kunskaper om Stockholms skärgård. Onsdagen kom så med mojnande vind men tyvärr från fel håll dvs syd. Målet för eskadern har ju under alla år varit Trosa, men det har blivit en utopi, för dit har man aldrig kommit. Främst pga avståndet. Om man skall segla ett par tre timmar varje dag för att hinna med social samvaro i land också, kommer man inte långt. Gäddvikare i gemen har väl heller aldrig varit så äventyrliga av sig, så bekväm segling har alltid varit ledordet. Kryss, framför allt i frisk vind, är inte populärt, så undanvind prioriteras. Det har därför förekommit att man seglat tillbaka till samma ställe som man kom i från när vinden vänt. Därav namnet “Hit-och-dit”. Men målet är fortfarande Trosa, (vad man nu kan hitta där som är så lockande?), men man skall ju ha något mål att se fram emot. Nu var det några som skulle söderut, Göran till Nynäs för att segla 5:a i regattan, Erik ner till Gryts skärgård och Nisse och Yvonne till sommarstället på Fiversätra, så det var bara att bita i det sura och dra på sig sjöstället. Nästa anhalt efter en uppfriskande kryss blev nu norra Fjärdlång där vi lyckades tråckla oss in tillsammans. En kommunikationsmiss gjord att en av oss först inte hittade de andra, utan irrade planlöst sökande omkring på fjärden, men till sist var flocken samlad, och ordningen återställd igen. I soligt väder men fortfarande frisk vind envist från sydkanten, avgick eskadern sedan till Björkskär, nv om Huvudskär ovanför Stabbo.

Björskär är fantastiskt vackert, med utsikt i öster bort till Huvudskär och arkipelagen där. Några havsörnar seglade omkring och gjorde känslan av frihet och vild skärgård fullständig. Där låg vi nu helt ensamma i det vackra vädret och var sociala. Överhuvudtaget såg vi få båtar under seglingen, trots att det var mitt i semestertider. Har man slutat segla i Stockholm?

Margareta och Nemo lämnade oss nu och seglade hem. Göran gjorde en avstickare till Älvsnabben, övriga seglade vidare till Utö, Gruvbryggan, där Göran sedan åter anslöt. På Utö verkade det som om alla skärgårdens båtar hade samlats. Smockat! Vi fick dock ligga tillsammans igen. Nu var det också slut på det fina vädret. Surväder och regn, regn hela dygnet. På kvällen blev det så något av en avskedsfest på restaurang för dem som nu skulle lämna oss. Göran och Erik skulle vidare söderut, Britta, Lena och Björne tog waxholmsbåt hem. Natten kom sedan med årets värsta regnoväder, hela himlen öppnade sig och fullständigt dränkte båtarna. Lördagen kom sedan med grannt väder igen och fram för allt samma sydliga vind så den decimerade eskadern hade nu en fin segling upp till Fiversätra där vi hade knytis på resterna av mat och dryck hos Nisse och Yvonne i deras superfina sommarhus. Söndagen mötte så åter med sol och frisk vind från syd och vi fick en kanonfin undanvindssegling ända upp till L Skratten där så 2012 års eskader upplöstes.

Eskaderseglingen 2011

2011 firades SSGs 100-årsjubileum så storslaget att ingen dokumentation bevarats. Ryktet säger att rutten inte ledde till Trosa!

Eskaderseglingen 2010

“Vi kom inte till Trosa i år heller (om det nu var någon som trodde det).”

Eskaderseglingen 2009

“Trot eller ej – vi kom inte till Trosa i år heller. Däremot fick vi några sköna dagar kring Ängskär/Demanskär i Bocköarkipelagen och en snabb resa tur & retur Björkskär. Traditionsenlig sillunch icke att förglömma.”

Eskaderseglingen 2008

14 yachter kom till starten. Vådlig färd både ut till Ängskär och in igen! Middag på Norrören, strax utanför Trosa.

Eskaderseglingen 2007

Efter fjolårets enorma framgång samlade årets eskader endast 9 yachter. Efter att ha uppnått Ängskär missades Trosa med en hårsmån, eftersom flottan låg inblåst i Bockösundet.

Eskaderseglingen 2006

En förstärkt flotta, detta år bestående av 12 båtar, lyckades med historiens mest framgångsrika eskadersegling och tvingades vända först i Nynäshamn !!!

Eskaderseglingen 2005

Måndagen den 25:e juli lämnade 10 båtar Lilla Skratten. “I vårt sökande efter Trosa for vi denna gång norrut …” Paradiset, Själbottna, Blidö och slutligen till ett sommarparadis 2nm N Furusund för en rejäl sillunch.

Eskaderseglingen 2004

Återigen ca 10 yachter som seglar mot Trosa via Lilla Skratten, Träskö Storö, Ängskär, Rödlöga, Norrpada, Brunskär och slutligen sillunch på Lådna.

Eskaderseglingen 2003

Den naturliga samlingsplatsen för en eskader är naturligtvis Lilla Skratten, och det naturliga målet är naturligtvis att komma till Trosa för att köpa glass. Tio yachtbesättningar ägnar första dagen åt sedvanliga förberedelser, där ångesten sakta övergår i munterhet. Med fokus på Trosa seglar sedan eskadern till Kyrkogårdsön, Håtö Svansar, Ängsö, Storskäret, Ut-Fredel och Brunskär, där det ställs till med sillunch.