Paketseglingen 2012


Paketseglingens vandringspris

Lördagen den 29 september var det förberedande båtupptagning nere i hamnen och därefter startade sista kappseglingen för året, den legendariska Paketseglingen. I år var den kombinerad med Gäddisdagen som också börjat bli tradition, ja det var ju andra året nu. Som vanligt var det sk Le Mans-start från vändskivan. Besättningarna springer därvid på sin starttid ut på bryggan och kastar sig i båtarna som får vara vända utåt och med alla segel förberedda men ej hissade. Banan går sedan 2 varv runt Fjäderholmarna, valfri väg. Starttiderna man tilldelas bygger på det GYS-tal man har fått (GYS: Gäddis Yacht Stick, som är Gäddis egen variant av SRS). Det justeras varje år efter föregående års resultat, så att de tre första båtarna i mål får höjt och de tre sista sänkt tal. De som aldrig tidigare varit med och kappseglat får också sänkt tal. I år var det 11 båtar som kom iväg i den lätta sydliga vinden.

De som inte var med och seglade ägnade sig under tiden åt Gäddisdagen där det serverades kaffe och korv genom Marias försorg. Nisse Fergell visade och berättade till sin fantastiska ”Gäddis-the movie”, filmen om Gäddis med många fina klipp från långt tillbaka i Gäddis historia.

Vår ordförande Sofia hade tagit sig för att utmana våra grannklubbars ordförande på kapprodd men det var bara Nackas ordförande Erik Hellström som vågade plocka upp handsken. Tanken var att vår lilla behändiga roddbåt skulle användas, men den visade sig inte hålla måttet bl.a. passade inte årtullarna. Så det fick bli bojkaret i stället och rodd tvärs över viken var sin väg. Det blev tyvärr lite för tungt för Sofia så Nacka avgick ganska lätt med segern.

När seglarna kommit i land efter ca 2 timmar blev det 2 deltävlingar, knopslagning på tid och att kasta en hansalina så nära ett mål på 15 meter som möjligt. Bäst på att slå knopar var Gabbe som slog en pålstek och ett dubbelt halvslag runt påle på 6 sekunder!

Paketet vanns av nye medlemmen Lars Nordlund SK30, 2:a var Patrik Stenberg SK30 och tredjeplatsen tog Gabriel ”Gabbe” Dahlbäck M22.

På kvällen blev det så sedvanligt stoj och stim i klubbhuset med Marias ärtsoppa med varm punsch, prisutdelning och paketbyte (därav namnet paketseglingen) och allmän trevnad in på småtimmarna.

image_printSkrivut

Om Bosse

Belåten ägare av en Laurinkoster
Det här inlägget postades i kappsegling. Bokmärk permalänken.