Boo Fyr – Lilla Skratten 2020

Foto: Satu Valkama

Grattis Pia och Henrik

Lördag den 30 maj seglade 10 gäddvikare Boo Fyr – Lilla Skratten, vår traditionstyngda kappsegling som seglats ända sedan 50-talet. Banan var på den tiden längre, med starten vid Boo fyr i norra Baggensfjärden, men i takt med den ökade båttrafiken har starten flyttats allt längre ut i skärgården, för att till sist nu hamna på Härsö, NFBKs klubbholme norr om Dalarö. Tävlingsnamnet har vi dock behållit. Det är en distansbana runt Värmdö till klubbholmen, idag är den ca 29 nm.

16 båtar hade anmält sig men 6 avbokade alltså av olika skäl. För några handlade det om att väderprognosen hotade med vindar upp mot 8 m/s och kanske mer från nordost som kan vara en besvärlig vindriktning på Kanholmsfjärden.

Tävlingen seglas med s k jaktstart, dvs båtarna startar med olika tidsavstånd beroende på vilket SRS-tal de har. SRS-talet beräknas av Svenska Seglarförbundet för varje båttyp och är ett mått på vilken hastighet båten beräknas uppnå vid olika vindstyrkor, alltså ett handikapptal. Således startar långsammaste båtar först och snabbaste sist, och första båt i mål vinner. Svårigheten för kappseglingsledningen blir då att bedöma genomsnittliga vindstyrkan på hela banan för att få en så rättvis segling som möjligt.

Vindstyrkan beräknades således till ca 7 m/s och uppåt. Nu blev det inte några 7 i början, snarare ca 4-5. Först på Kanholmsfjärden sög det i och då blev det mer vind än så och en stänkig kryss och ganska stökigt för flera båtar. Vädret var dock soligt och varmt.

På södra delen av Kanholmsfjärden ledde Patrik Stenberg stort med sin Sk30 Ellen III men råkade sedan segla på fel sida av en ö som skulle passeras och hade därför inte seglat banan. Det var inget han vann någon distans på, men Patrik valde ändå att utgå helt enligt kappseglingsreglernas andra paragraf om ärlig segling.

Nu blev det istället M30 58 Jolly med Pia Frimodig och Henrik Edberg som vann, tätt följd av Dehler 35 Felice med Katarina Grenfeldt och Per Pettersson. På 3.e plats kom Neptunkryssaren 248 Abii med Mattias Malmros och Tina Westerlund.

På Lilla Skratten blev det prisutdelning enligt flerårig uppskattad tradition med nyttopriser till alla båtar och naturligtvis bucklor till första till tredjepristagarna.

Resultat Boo Fyr 2020-05-30

image_printSkrivut

Om Bosse

Belåten ägare av en Laurinkoster
Det här inlägget postades i kappsegling. Bokmärk permalänken.