Rädda Veteranbåtsamlingen i Båthall 2!

Båthall 2 som ligger intill Wasahamnens gästhamn byggdes för flottans mindre båtar som en del av Örlogsvarvet på Djurgården. Lokalen är anpassad för förvaring av träbåtar. Sedan 15 år har den inrymt ett mycket uppskattat publikt båtmagasin, som har varit en del av Sjöhistoriska Muséets samlingar. Sommaren 2017 kom 58 000 besökare!

Nu vill man stänga Båthall 2 i två år och göra om den till ett Marinarkeologiskt i huvudsak digitalt muséum. Den uppskattade båtutställningen ska skingras och magasineras bland annat i en lagerlokal på Rindö. Det nya museet kan förläggas till lämpligare och billigare lokaler, och det saknas inte alternativ. Däremot är liknande publika miljöer för träbåtar nästan omöjliga att hitta.

En rad båtorganisationer och engagerade personer ser detta som ett dråpslag mot ansträngningar att skydda, bevara och visa unika svenska veteranbåtar med tonvikt på fritidsbåten. Många initiativ pågår för att stoppa avvecklingen av båtmagasinet och många vill se det som ett veteranbåtsmuseum som är öppet året runt.

Även om flytten av båtar från Båthall 2 genomförs kommer Föreningen Båthall 2 att verka för att återfå lokalen för båtarna. På denna hemsida kommer vi att samla skrivelser, artiklar och dokumentation för att rädda och utveckla museet.

Meddela oss om du vill medverka i uppropet, eller ge synpunkter och material till: .

image_printSkrivut

Om Bosse

Belåten ägare av en Laurinkoster
Det här inlägget postades i Medlemsinfo. Bokmärk permalänken.