1

Gäddiseskadern

Inbjudan till
Gäddiseskadern 2021

Samling på Härsö söndagen den 11 juli.

Skepparmöte på bryggan på måndag klockan 09:00 då vi lägger upp planen för årets eskader, allt beroende på förmåga, väder och humör.

Medtag glatt humör, en bra båt och ingredienser för en sillunch!

Naturligtvis följer vi de folkhälsoregler som gäller vid tillfället!

Välkomna!

Tor Hedvall
t.f. Eskaderledare
Eskaderseglingen 2020


Tre jakter samlades Söndagen den 12 Juli på Härsö, detta coronadrabbade år 2020, för den sedvanliga eskadern mot Trosa. Först på plats var Lyst, Lasse Nordlunds SK30 Sport (tillägget Sport är för den riggen som satt på är något större än regelriggen). Ombord huserade Nordlund själv och undertecknad som mönstrat på för tio dagars segling. Nästa i tur var SK30 Deidre med SSKFs mångårige ordförande Hasse Samuelsson vid både roder och i byssan. Senare, när vädret var fint igen, kom M22 Gun inglidande med sin engagerade kapten Erik Persson. Efter sedvanlig förbrödring somnade vi sött i våra respektive kajutor.

Måndagen randades och väderutsikterna kollades; fint väder och lagom nordvästliga vindar så på skepparmötet beslutade vi att segla till Brunskär utanför Nämndö. Under skepparmötet fick jag en inbjudan från en väninna på Norra Lövskäret – knappt fyra Nm bort – att stanna på en fika på vägen. Erbjudandet antogs och vid tolvtiden la vi till med alla tre båtarna vid Karins brygga. Vi fick fika och nybakat och umgicks ett par timmar. Därefter satte vi segel igen och nu hade vinden vridit så vi fick kryss över Jungfrufjärden och sedan sträckbog upp mot Brunskär. Eskadern lade sedan till på en egen klippa och njöt av den ljumma kvällens solnedgång.

Tisdag morgon skulle vi gå till Guns Livs på Nämdö för att bunkra och sedan var den stora frågan vart vi skulle ställa kosan därefter. Jag fick en idé och ringde till Vindalsös scoutanläggning där goda vänner skötte om anläggningen under deras semester och visst fick vi ligga vid bryggan. Toppen, då var saken klar! Vi lättade och seglade in till Nämdö där vi bunkrade och passade på att besöka krogen för en välsmakande lunch. Avgång mot Vindalsö efter en glass som dessert och så seglade vi upp mot Bullerö, vidare över Gråskärsfjärden och sedan angjorde vi Vindalsö från sydost. Rödnäbba med Yvonne och Nisse Fergell anlände en stund efter oss och så var eskadern utökad till fyra båtar och sex personer.

På onsdagen gjorde vi en rundvandring på ön. Sedan blev det sillunch på stranden med nya rövarhistorier och en och annan visa…

Torsdagen seglade vi åt olika håll då vi hade andra äventyr som lockade och så ser vi fram mot en ny avslappnande eskader 2021!

Vid pennan
Tor Hedvall
t.f. Eskaderchef
Gäddiseskadern 2020

Dags igen!

Nu är det ju bara en vecka kvar tills eskadern är igång.
Själv har jag ett litet problem med ena axeln men på något sätt kommer jag med iallafall.

Som vanligt samlas vi på Härsö på söndag och har ett skepparmöte på måndag morgon vid niotiden då vi bestämmer dagens färdmål.

Hoppas vi ses !
Tor Hedvall
t.f. Eskaderchef
Eskadersegling

Vi som aldrig kommer till Trosa samlas runt Tor Hedvall på Härsö under söndagen den 14:e juli.

Välkomna
Tor

tf Eskaderledare
Gäddiseskadern 2017

Eskaderliv med extra allt

Klockan tio minuter efter tio, söndagen den 16 juli lämnade Axel och jag hemmahamnen med Ninni för att leda Årets Gäddiseskader med extrainbjudna gäster. Lördagen hade vi ägnat åt planering och inköp så vi skulle kunna klara en vecka i skärgården utan att förråden skulle ta helt slut. En bit ut på Värtan satte vi seglen då allt var undanstuvat. Askrikefjärden avverkades liksom Halvkakssundet utan några problem och när vi kom in i Skurusundet fick stötta med motorn hela vägen ut genom Baggenstäket. Fin segling över Baggensfjärden och genom Erstaviken ner till Härsö där vi anlöpte strax före kl 15. Göran med Charlotta ringde redan när vi var på ingående och dirigerade oss nästan längst in i viken där det var lugnast. Redan på fredagen hade delar av eskadern samlats, Maggan med Sofia, Inger med Vindhäxan och Christian från Viggan med Le Mona välkomnade oss. Under kvällen anlände också Vindöga med Janne och Björne ombord. Vi kokade en god fiskgryta på kvällen och efter det besteg vi skärgårdens högsta berg, Domkyrkan på Härsö och njöt av den strålande utsikten innan vi återvände till jakterna för lite kvällssnack.

Måndag morgon hade vi eskaderråd för att bestämma dagens etappmål. Då väderrapporten utlovade Sydvästliga vindar mellan sex och tio meter valde vi Skärvassaviken på Nämdö som första natthamn. Klockan elva slog båten i bryggan av den hårda vinden så vi la ut i all hast och rullade ut focken strax därefter. Två timmars segling med bara focken var dagens prestation och då var vi faktiskt uppe i 7,2 knop som mest. Vid inloppet till Skärvassa mötte vi SK150 Beatrice Aurore med revad stor och fock på väg ut över Nämdöfjärden och under kvällen ansluter tre SSKF-jakter till eskadern, Hasse med SK30 Deidre, Lasse med Lyst och Janne p SK30 Pani. Vi åt en pastasallad med tonfisk, vitlök och majonnäs som kvällsmat som sköljdes ner med lite vin. Även denna kväll samlades vi i sittbrunnarna och ljög ihop historier för varandra.

Tisdagens segling beslutades till Vildgrytan på Vindalsö och nu var vindarna lite måttligare så stor och fock åkte upp strax efter halv elva på förmiddagen och kursen sattes åt NNO. Vi på Ninni seglade via Runmarös ostsida och ut på Gråskärsfjärden där min fars stoft ströddes för 13 år sedan så jag gör alltid en runda runt den platsen varje år och skålar med honom och det gjordes nu också. Därefter gled vi in mot Vindalsö där vi anlöpte vid halvett-tiden. Solen sken och det var en härlig eftermiddag. Vindöga bytte delar av besättningen i Stavsnäs och Le Mona gjorde en avstickare till Sandhamn för proviantering. Jag och Axel besökte mitt gamla landställe på ön och träffade nuvarande ägarna som erbjöd oss att låna bastun vilket vi gjorde åtta man starkt under kvällen då även Conny anslutit till eskadern med SK30 Signe.

På onsdagen blev det då dags för eskaderns höjdpunkt, sillunchen, men vi måste ju segla en liten bit också så efter en del parlamenterande valdes Tjyvklåvan på östra Harö-Storö. Även denna dag blev seglingen omkring två timmar trots en liten kryss i de smala sunden mellan Ramsmoraön och Brändö. Potäter och ägg kokades, snapsar och öl kyldes så att vi framemot eftermiddagen kunde avnjuta årets sillunch uppe på berget med en god utsikt över vår hamn, faktiskt inga andra båtar än en stackars motorbåt som inte vågade lägga till nära oss. Le Mona avseglade hemåt efter lunchen men ersattes snart av Siv och Torkel med barnbarn som galant lade till med sin Mamba Galant. Hasses kompis Gurkan anslöt under dagen så besättningen fördubblades på Deidre. Kvällen blev lugn då de flesta njöt av stillheten i skärgården och vilade efter den sena lunchen.

På torsdagen började eskadern splittras men tre tappra skärgårdskryssare fortsatte till Finnhamn för kvällsbesök på krogen. Vi valde den djupa viken mellan Stora och Lilla Jolpan som natthamn. Efter krogrundan avslutades kvällen i Ninnis Sittbrunn.

Fredagen beslutade vi att segla till Lilla Skratten och avsluta eskadern med en bastu. Väl där valde Lyst att fortsätta hemåt men Charlotta gjorde comeback och anslöt för en sista natt med gänget!

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att vi hade väldigt trevligt och som mest var vi tio båtar med i eskadern, de flesta ensamseglare. Ninnis tripplogg stod på 157 Nm när vi började på Härsö och 207 när vi avslutade på Lilla Skratten så mer än 50 sjömil blev det inte på fem dagar men mysigt var det!

Vid pennan
Tor Hedvall
Gäddiseskadern 2017

Boka redan nu in vecka 29 för årets Gäddiseskader, samling söndagen den 16 juli på Härsö.

I år siktar vi mot månen så kanske kommer vi till Trosa 🙂

(För nytillkomna Gäddvikare så vill jag bara tala om att eskadern har alltid haft målet att komma till Trosa men inte lyckats. Det viktiga med eskadern är att umgås och att äta en sillunch – minst.)

Ta chansen att segla tillsammans med ”Årets Veteranbåt”!

Välkomna!
Tor med Ninni
tf Eskaderchef.
Eskaderseglingen 2016

Björkskär
 
Vi som aldrig kommer till Trosa samlas på Härsö söndagen den 17:e juli och organiserar »SSGs eskadersegling under kvällen. Tre yachter har aviserat deltagande och ytterligare två har visat intresse …

Glöm inte sillen till sillunchen!

Välkomna!