Reparation av Slipen

Det krävs extra arbetskvällar för att fixa de krokiga spåren till slipvagnen. Inga båtar kan torrsättas till hösten om detta inte görs.

Onsdag 23 maj 1800 var det dags igen.

Nu skulle det bli ett provlyft av rälsen och, om allt gick väl, montering av den första syllen.

Tvättbryggorna fixerades på var sida om rälsen och lyftanordningens två ramar drogs mot land och stöttades där upp av pallblock, detta för att skona tvättbryggorna.
Lyftband lades runt rälsen ca fem meter från strandkanten och kopplades till kätting som fästes i lyftbommen. Domkrafterna höjde lyftbommen till maxläge, tvättbryggorna sjönk djupare i vattnet – och rälsen höjdes fem centimeter. Efter ett omtag på kättingen med den fasta lyftbommen så lyftes så sliprälsen till tjugo centimeter, tillräckligt för att få under syllen.

Syllen försågs i ena ändan med brickor som skulle fästas i rälsen och i andra ändan med förborrade hål på rätt avstånd. Syllen drogs ned mot rälsen med rep och drogs sedan på plats och fästes till rälsen på Vaxholmssidan.

En slipvagn med sidfixerade hjul sjösattes sakta och stoppades ovanför syllen. På så vis tvingades rälsen till korrekt bredd och brickorna på Stockholmssidan kunde sättas fast. Första syllen var på plats! Allting fungerade och efter tre timmar var vi klara med det lyckade provlyftet och första syllen.

/Lasse

Lägesrapport efter 2:a extra arbetsdag 21/5

Kom ned till Gäddis en solig och lite kvalmig eftermiddag för att förbereda för kvällens arbete med att tillverka sliplyften. Hade börjat att sammanfoga ramarna när Ove dyker upp “för att kolla läget”. Efter ungefär två sekunder övergick han till att, som vanligt, bli arbetsledare och vi hann sätta ihop båda ramarna innan Robin dyker upp en timme innan arbetet skall börja. Efter en kort information till Robin om konstruktionen så börjar arbetet att accelerera och när resten av gänget kommer vid sextiden så är vi redan inne på detaljkonstruktioner. De nyanlända får flytta tvättbryggorna med oss jobbande på dessa. Efter kontakt med Nisse så börjar syllarna ta form. När klockan är åtta på kvällen är sliplyften klar och testad med domkrafter, ett antal syllar är tillsågade och klara.

Visst, det är problem med slipen, men det är tillfällen som dessa som gäddvikarna visar klassen….

Tack Victor för Ditt engagemang i detta något plötsliga jobb i hamnen!

GMY
Lasse

Lägesrapport efter 1:a extra arbetsdag 19/5

Efter mycket strul, fick vi tills slut virket till hamnplanen/tvättbryggan. Största misstaget gjordes av mig, som lyckades hyra en alldeles för liten lastbil för de nära ett ton virke som ska till Gäddis. Tack å lov har vi Anders K med oss som har dragkrok på sin bil.

Jättemycket tack till Anders, Mason, Richard, Erik och Niclas som ställde upp med kort varsel och på en lördag (fin sådan) !!!

Vi hann även med att slänga soporna som låg kvar från städkvällarna på hamnplanen. Speciellt tack till Anders och Mason som fick köra dessa någon annans privata soppor till tippen.

Och hur gick det då med vårt nödrop på frivilliga hjälpandehänder? Jo, endast Gun kom vinkande och haltande på bryggan… Jag måste säga att det var en väldigt komiskt syn när vi hade nära ett ton virke att linka upp på bryggan… Tack Gun!! Du är bara för gullig!!

Men nu har vi lagt grunden för att ALLA hamnliggare ska få upp sina båtar till hösten!

Håller tummarna för att allt går bra för gänget nu på måndag.

//Victor

Bärhjälp

Enligt bemanningsplanen nedan hämtas virke på lördag, 19/5. Då behövs bärhjälp vid 11-tiden! Detta är inte en kallelse utan en förhoppning om frivilliga hjälpandehänder, om du ändå är nere i hamnen.

Bemanningsplan för extra
arbetskvällar

Lördag 19/5, kl. 09.00 –

Hämta virke och bära ner till hamnplan/tvättbryggan.

Arbetsledare/chaufför:Victor

Medarbetare: Niclas, Mason, Anders K, Richard, Erik

Måndag 21/5, kl. 18.00 –

Bygg lyftanordning

Arbetsledare: Lasse S

Medarbetare: Ville, Robin, Dennis, Lasse W, Lars-Anders, Patrik

Onsdag 23/5, kl. 18.00 –

Test av lyftanordning

Arbetsledare: Lasse S/Nisse

Medarbetare: Micke S, Stina, Johan L, Hadding, Micke F, Henrik,

Måndag 28/5, kl. 18.00 –

Rälslyft, dag 1

Arbetsledare: Ove/Nisse

Medarbetare: Ville, Patrik, Ulrika, Giulio

Dykare: Peter S, Leo

Tisdag 29/5, kl. 18.00 –

Rälslyft, dag 2

Arbetsledare: Ove/Nisse

Medarbetare: Patrik, Bosse, Maria

Dykare: Peter S, Leo

Måndag 4/6, kl. 18.00 –

Rälslyft, dag 3

Arbetsledare: Nisse

Medarbetare: Carolina, Niclas, Svante, Gunnar, Janne J

Dykare: Peter S, Leo

Victor, projektledare

Kommentering avstängd.

SvenskaSjo_banner928x240